tirsdag 17. juli 2018

Dag 6 Sulitjelma 17.07.2018


Bare en liten tur til Sulitjelma, og slappe av resten av dagen . Jadda !!! for at Svein skulle få litt feeling på denne øya vi ligger på, tok vi en tur utover. Det er et flott fuglereservat der, men fugler så vi ikke. Litt moltekart.

Dro ca kl 11, og var hjemme 20,15 !! Stoppet i Fauske for litt matinnkjøp. Kyllingvinger smakte godt på nærmeste rasteplass, men sola stekte. 28 grader !!!. 
Vi tok rv 830 til Sulitjelma, ikke særlig spennende. Men mye historie er knyttet til denne veien. Min mormor bodde her det meste av sitt voksne liv. 


Sulitjelma er et nedlagt gruvesamfunn. I dag bor det 425 innbyggere, under gruvedriften var det 3000 mennesker. Gruvene åpnet i 1891 og opphørte i 1991. De utvant kobber, svovelkis og sink. Vi besøkte gruvemuseet og fikk god informasjon.Så kjørte vi opp til Jacobakken gruvesenter. Noen hus her var godt ivaretatt. 


En helt 'død' campingplass lå rett ved....merkelig... 


Utsikten til dette fjellet som speilte seg i varmedisen fanget min oppmerksomhet... Det lå i Sverige, og het noe med Mas...…


Ble anbefalt å kjøre anleggsveien inn til Balsvatnet, der det skulle ligge en stor dam. Kom i snakk med en mann der, og han kjente til hvem min mormor var. Moro for meg !!

Et oppdemt vann er alltid flott.Det var ca 2 mil fra Sulis, og grusvei. Varme og millioner digre flueklegger gjord at vi ikke kunne være utenfor bilen. Tilbake til sentrum, og opp til noen gamle gruvevogner. DA så Svein en kirke på andre sida av vannet !!! Okeii...så fikk vi med den også. På kirkegården var det en dame som også visste hvem mormor hadde vært. 

Innok Coop etter is og brus. Jeg begynte å bli sliten, og veien hjem til hytta var lang. 28 grader fortsatt og ikke et vindpust. En fin dag igjen, lenger enn påtenkt.

26,3 mil og et nytt kapell... 
1 kommentar: