torsdag 12. juni 2014

Kristiansund

Sola sendte et par stråler ned på fjorden i dag tidlig, det var tid for en tur til Kristiansund.
Stoppet ved Gjemnes Kirke fra 1893, ikke langt fra der jeg holder til. Det var nær her dikteren Henrik Rytter startet Normøres forste folkehøyskole i 1914.
Et av 'sognebarna' hadde tatt bolig like ved kirka.
Hengebrua over Gjemnessundet var i sin tid den lengste i sitt slag, 1257 m , og deretter fulgte en lang undersjøisk tunnel Freifjordtunnelen, 5,1 km og 134 m under havet ! Videre inn mot byen, kjørte gjennom sentrum og ut til Innlandet, en av de fire øyer som Kristiansund ligger på.
Byen sett fra Innlandet.
Fant Dødeladen Cafe  fra 1750, nå møtested for kjente artister som holder konserter her. Men stengt nå.
Like ved lå denne bygningen som utvilsomt er modent for oppussing.
Mange hadde allerede tatt bolig her.
Dette huset er vel typisk for byggeskikk på Nordvestlandet, høyeog smale. Dette hadde i tillegg en flott utsmykning midt oppe på veggen, ukjent av hvilken grunn.
Sundbåten kan man ta mellom de fire øyene i stedet for bussen.
Smale gater i denne bydelen.
Passerte Lossiusgården, en privateid kjøpmannsgård fra 1780, utleid til kurs og private selskaper,og vært i familiens eie i 170 år. Lorentz A. Lossius A/S er en av landets eldste fiskeribedrifter som eksporterer klipfisk, men hva med litt oppussing ??
En liten runde i sentrumsgatene, og fant 'Huset med det rare i' der glasskunstneren Anne Grethe Engstrøm holder til (www.4ybyme.no). Like ved bryggen, og de mest fantastiske glasskunstsmykker og annet. Vel verd et besøk.
Denne flotte kirken ble spart under bombingen i 1940, da byen ble nesten jevnet med jorden.
Stengt.
Landets minste brannstasjon ?
Den medbrakte baccalaoen smakte nydelig da jeg kom hjem, det øsregnte ute, det blåste, og det var tid for TV.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar